Menu
A+ A A-

60-e kao inspiracija za modu danas

Kada pomislimo na 60-e prva asocijacija nam je barbie.

Pripremila: Esma Elezi

Barbie lutka se prvi put pojavila 1959. godine. Njena moda je oslikavala modu 60-ih i po tome je najbolje poznajemo.60-e su označavale potpuna suknja i uska bodi haljina iz 50-ih. Boje i uzorci bili su veći, svjetliji i prozračniji, sa jednostavnim skromnim izrezom i kratkim rukavima.Košulje s uzorcima su također bile u stilu. Pletene majce i puloveri češće su nošeni negokardigan.

Pantalone su bile malo iznad gležnja sve do kasnih 60-ih, kada su duge pantalone postale novi trend. Traperice su slijedile stil slim hlača: visoki struk, zategnuta noga, do gležnja, u raznim bojama.

Danas možemo vidjeti razne detalje iz 60-ih kao što su cipele u stilu Mary Jane. Visina je obično bila ugodna za hodanje po cijeli dan. Tradicionalna silueta dobila je novi izgled sa super visokom blok potpeticom i tačkicama, na sajmu trkačih staza Miu Miu u februaru 2018. godine. Peace znak pojavio se kao istaknuti simbol tokom 60-ih. I danas je u modi. Pojavio se na modnoj reviji Moschino x H&M u oktobru 2018. Svijetle bijele čizme, poznatije kao go-go čizme, bile su naročito popularne, a obuća od lakirane kože i sada je moderna.

Kao što smo rekli na početku, Barbie je bila zaštitni znak 60-ih, ali i danas je zastupljena. Čak je toliko popularna da se mnogi maskiraju u Barbie za Noć vještica.

 

Izvor: vintagedancer.com