Menu
A+ A A-

Psihologija tvrdi - studenti su pod stresom, preopterećeni i pod depresijom

Studiranje predstavlja ugodno i pozitivno životno iskustvo. Zašto su današnji mladi, studenti, učenici pod stresom?

Pripremila: Esma Hodžić

Darko Šunc, bivši student politologije na Fakultetu političkih znanosti, zbog poteškoća morao je napustiti fakultet. "Moje tegobe počele su kada sam imao 17 godina. Ni sam se ne sjećam kako je sve počelo.Osjećam se kao da ništa ne razumijem, ne pamtim, a uz to bila je prisutna velika doza depresije". Stres koji pritišće mlade umove uzima svoj danak.

Pod pojmom depresije (lat.deprimere), podrazumijeva se psihloška bolest što znači potiskivanje raspoloženja. Promjene raspoloženja mogu se javiti bez vidnih razloga. Depresivno raspoloženje se može javiti nekoliko puta tokom života. Glavni simptomi su sniženo raspoloženje, gubitak energije, gubitak interesa i zadovoljstva, poremećaj apetita. Studentski život koliko god zahtijevao rada i odgovornosti, za većinu ljudi dokazala je i anketa koju su proveli na portalu srednja.hr, a koja je pokazala kako većina učenika pri odlasku u školu osjeća stres, nervozu, anksioznost, depresiju. Školovanje se svelo na lov ocjena i bodova, zbog čega veliki broj učenika na nastavu odlazi s grčem u želucu otkriva srednja.hr. Kontaktirali su psihologinju Irenu Šestak koja radi u OŠ "Vladimir Nazora" koja je otkrila mišljenje da mladi jesu preopterećeni, no često je problem što ne znaju organizovati vrijeme.

Drugi problem je što previše vremena provode na društvenim mrežama raznim portalima i sl., tvrdi Šestak. Međutim, mnogi studenti imaju probleme sa studenstkom anksioznosti, depresijom i sl. Najčešći uzroci nastanka depresije, stresa, anksioznosti su: napuštanje roditeljskog doma, useljavanje u studentski dom, prilagođavanje na nove životne odgovornosti (finansije), pripremanje za ispite itd. Bez obzira na količinu nervoze koju osjećate, važno je znati da je stres trenutan i da će vrlo brzo proći i treba se fokusirati na zabavan dio studiranja.

2019. godine pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti. Aplikacija pomaže mladima koji imaju depresiju ili neki vid mentalne bolesti. Da u BiH ima još pozitivnih inicijativa dokazuje priča o Kenanu Suljiću iz Srebrenika, mladiću koji je sa svojim timom kreirao aplikaciju koja će pomoći svima koji imaju depresiju ili neki oblik mentalnog oboljenja. Cijela priča počinje u momentu kada je Suljić vidio podatke Zavoda za zdravstvo TK u kojima je navedeno da se broj mentalno oboljelih u Tuzlanskom kantonu povećao za približno 1.500 ljudi. Broj ga je zabrinuo, ali i natjerao na razmišljanje. Šta se dešava s onima koji ne znaju doći, šta s onima koji oklijevaju, ne smiju ili ne žele priznati da imaju problem? Suljić i njegov mali tim su kroz posljednjih 365 dana udahnuli život aplikaciji za koju su dobili mnoštvo pohvala iz cijelog regiona. Tvorci aplikacije "D-App" osim Suljića su i Amina Madžak iz Konjica, Muamer Galešić iz Bugojna, Sejo Ivković iz Jablanice i Semira Jablić iz Konjica. Podršku su im pružili i centri za mentalno zdravlje Srebrenik i Tuzla, koji su im u cijeloj borbi bili nepresušan izvor motivacije i snage za dalje. Ova aplikacija je prototip tj. najnoviji patent kada je riječ o znanstvenim aplikacijama. Naziv aplikacije je "D-App".

Izvor: plivazdravlje.hr, globalnovine.eu