Menu
A+ A A-

Kako prepoznati depresiju kod djece?

Djeca su mala bića puna emocija koje nerijetko prate besmislene drame zbog čega smo, radi očuvanja vlastitog mentalnog zdravlja, naučili ignorisati njihove ispade bijesa i prolome suza. Međutim, promjene u ponašanju kod djece ne smijemo uvijek ignorisati jer mogu ukazivati na stanje koje se zove depresija kod djece.                       

Pripremila: Aida Palić

Depresija podrazumijeva poremećaj raspoloženja kojeg prati trajni i kontinuirani osjećaj bezvrijednosti i bespomoćnosti uz osjećaj krivice, nemogućnosti uživanja u hobijima, nemogućnosti uživanja u svakodnevnim stvarima, teškoće u obavljanju uobičajenih obaveza i sl. Pored ovih promjena, depresiju prate i tjelesne tegobe poput nesanice, nespecifičnih bolova, glavobolja. Činjenica je da se depresija ne javlja samo kod odraslih osoba, već i kod djece i adolescenata. Pored toga, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će uskoro postati drugi vodeći zdravstveni problem na svijetu. Iz tog razloga je nazivamo bolest budućnosti. Kada se radi o poremećaju? Kada se simptomi depresije negativno odražavaju na svakodnevno funkcioniranje djeteta u sferi učenja, društvenog života, rada i obitelji.

Ako se ne liječi, depresija može izazvati ozbiljne konsekvence, kao što su problemi u obitelji, školi, društvu (vršnjaci), pojava ovisnosti o alkoholu, drogama, sklonost ka nasilju, može dovesti osobu čak i do samoubistva. Razdražljivo i žalosno raspoloženje, gubitak interesa i zadovoljstva u skoro svim aktivnostima koje traje najmanje dvije sedmice – možemo reći da se radi o depresiji. Pored ovih, postoje još simptomi koje možemo posmatrati kroz prizmu četiri kategorije simptoma. Tu ubrajamo kognitivne, emocionalne, bihevioralne i tjelesne simptome. Kada govorimo o kognitivnim simptomima, možemo kazati da se javljaju poteškoće u koncentraciji i u ispunjavanju školskih obaveza, zatim nisko samopouzdanje, samopoštovanje, a prisutno je i samookrivljavanje. Kako depresija negativno utiče na uspjeh u školi, tako se i prvi simptomi koji ukazuju upravo na depresiju mogu vidjeti iz djetetovog funkcionisanja u školi, njegovog odnosa sa vršnjacima, nastavnicima i sl. Kako razlikovati depresivno raspoloženje od depresije kod djece?

Pročitajte više na https://issuu.com/stud.casopis/docs/grafx_br_14