Menu
A+ A A-

Znate li šta se događa sa organizmom u REM fazi sna?

Snovi su prisutni u svih pet faza sna koje postoje, ali se tokom prve četiri faze javljaju u manjoj mjeri, dok REM faza te snove "začini".

Pripremila: Esma Hodžić

U REM fazu sna ulazimo nakon 90-120 minuta od početka spavanja. Povećava se rad srca, raste krvni tlak, oči se ubrzano kreću lijevo-desno intenzitetom 50 do 60 puta u minuti, a tijelo se paralizira. Zbog toga se ne okrećemo u krevetu. Moždana aktivnost tokom noći je kraća, a pred jutro najduža. U njoj obično sanjamo i provedemo oko 25% ukupnog vremena spavanja (oko dva sata). Osobe koje se bude u REM fazi mogu se sjetiti sna do najmanjih pojedinosti, a oni koji spavaju bez prekida obično se ujutro ničega ne sjećaju. Iako je REM faza popularna tema u mnogim istraživanjima, naučnici je još nisu do kraja shvatili. Znaju da je bitna za stvaranje dugoročnih memorija i pretpostavljaju da pomaže u nesvjesnom procesu učenja, kao na primjer kod motoričkih vještina.

Međutim, postoje i zanimljivosti za REM fazu spavanja. Buđenje tokom sna je bila popularna metoda mučenja. Nekad davno najčešća metoda mučenja bila je buđenje zarobljenika svakih sat vremena. Zarobljenici su psihički bili uništeni. Istraživanje je dokazalo da su snovi bitni za psihičko zdravlje. Psiholog dr. S. Krypener bavio se terapijom snovima. Proveo je istraživanje u kojem je četiri do pet puta tokom REM faze budio ispitanike. Javljala se zbunjenost i uznemirenost. Istraživanje je trajalo tri dana. Da je trajalo duže, pretpostavka je da bi se ispitanici počeli ponašati nerazumno.

Dokazao je da snovi održavaju psihičku ravnotežu i da bi čovjek bez njih postao psihički labilan. Bez sanjanja možemo izgubiti kontakt sa stvarnošću. Snovi su ipak prisutni u svih pet faza sna koje postoje, ali se tokom prve četiri faze javljaju u manjoj mjeri. Kroz te faze više sanjamo realne snove - gdje smo ostavili mobitel, što se desilo tokom dana, a REM faza te snove "začini".

 

Izvor: Perfectadrems, N1.hr