Menu
A+ A A-

Kako prepoznati anksioznost i kako se nositi s njom?

Anksioznost se definiše kao emocionalno stanje u sklopu kojeg se javlja osjećaj nelagode, napetosti, zabrinutosti, iracionalnog straha i lošeg predosjećaja, koji proizilaze iz realnog ili izmišljenog prijetećeg događaja.

Pripremila: Ilhana Dervić

Smatra se da najmanje 10% opće populacije pati od nekog oblika ovog emocionalnog stanja.

Prosječni nivoi anksioznosti se javljaju kod svih ljudi, ali ih ljudi mogu kontrolisati. Problem se javlja kada anksioznost poprimi veće razmjere i počne da se se odražava na kvalitet života pojedinca, otežavajući mu svakodnevnu interakciju i boravak sa ljudima iz okoline, te negativno uticati na izvršavanje njegovih obaveza.

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu Cambridge, u kojem je očestvovalo više od 18000 ispitanika, žene koje žive u manje bogatim četvrtima grada imaju 60% više šanse da razviju anksiozni poremećaj. Uzrok za to je život u teškim uslovima, ali i strah od toga da bi ih neko mogao napasti. S druge strane, istraživanje je pokazalo da muškarci anksiozni poremećaj mogu razviti veoma lako, bez obzira na okolinu i uslove u kojima se nalaze.

Istraživanja provedena prije nekoliko godina, potvrdila su da anksioznost može biti genetički uslovljena, odnosno da bude dio porodičnog genetičkog nasljeđa ali i to da je može uzrokovati neka trauma koju je osoba doživjela.

Koji su simptomi anksioznosti?

Simptomi se mogu podijeliti u četiri skupine: tjelesne, bihevioralne, emocionalne i kognitivne.

Ono što predstavlja veliki problem jesu tjelesni simptomi, jer kada ih osoba postane svjesna, ostali simptomi postanu još više izraženi.

U skupinu tjelesnih simptoma ubrajaju se:

respiratorni (osjećaj nedostatka vazduha, gušenja, ubrzano disanje),

kardiovaskularni (tahikardija- ubrzan rad srca, uz povećan krvni pritisak, crvenilo ili bljedilo),

promjene na koži (pojava crvenih pjega, promjene u temperaturi kože),  

muskularni (tremor - ritmični pokreti različitih mišićnih skupina, drhtanje, te bolovi u mišićima),

gastrointestinalni (mučnina, povraćanje, dijareja) glavobolja, vrtoglavica, bolovi u prsima, iscrpljenost.

U skupinu bihevioralnih simptoma ubrajamo:

izrazitu aktivnost ili pasivnost, uz slabu koordinaciju pokreta, sramežljivost ili povučenost,

nesigurnost u socijalnim kontaktima, izbjegavanje situacija i osoba koje izazivaju anksioznost.

Simptomi koji se ubrajaju u skupinu emocionalnih simptoma anksioznosti su:

neugoda i nemir, razdražljivost, depersonalizacija, uplašenost, nervoza, prisustvo različitih strahova, neizvjesnost i iščekivanje.

Kognitivni simptomi se manifestuju u vidu: zabrinutosti, poteškoća u koncentraciji i pamćenju, negativnih očekivanja, zastrašujućih fantazija.

Simptomi anksioznosti se većinom isto manifestuju i kod žena i kod muškaraca, s malom razlikom koja se ogleda u tome da kod žena imamo veću količinu hormona stresa koji se izluči u krvotok, stoga, anksioznost ima snažniji uticaj na žene.

S obzirom na to da hormon stresa utiče i na druge hormone, pod njihovim uticajem žene u veoma kratkom vremenskom periodu mogu da dožive najrazličitije emocije, međusobno nepovezane, naročito kada se simptomi anksioznosti udruže sa simptomima vezanim za menstrualni ciklus, menopauzu i trudnoću.

Kako liječiti anksioznost?

Od velike pomoći mogu biti psihološke procjene, odnosno ljestvice i upitnici anksioznosti koje provode psiholozi, a koji mogu usmjeriti liječnika u posmatranju anksioznosti kod pacijenta pri postavljanju dijagnoze.

S obzirom na vrstu anksioznog poremećaja, liječenje može biti usmjereno na lijekove, psihoterapiju, kognitivno-bihevioralnu terapiju i promjenu načina života.

Istraživanja su pokazala da je najučinkovitiji tretman za anksiozni poremećaj kombinacija promjena načina života i kognitivno-bihevioralne terapije.

Prvi korak ka oslobađanju od ovoga stanja jeste naša odluka da želimo da se izborimo s tim!

"Bez mijenjanja naših misli, nećemo biti u stanju riješiti probleme, koje smo istim tim mislima stvorili." (Albert Einstein )

izvor: krenizdravo.rtl.hr