Menu
A+ A A-

Programski paket Adobe CS6

Adobe je izdao novu verziju svog „Creative Suite“ alata, uključujući i Photoshop, Illustrator CS6, Dreamweaver CS6 i drugi. Osim obnove, Adobe je objavio i poboljšani set proizvoda kao što su Creative Cloud ili pakiranja proizvoda kao što su CS6 Premium, CS6 Dizajn Standard i CS6 Design i Web Premium.

 

Pripremio:Harun Bradarić

Pri startu aplikacije Photoshop CS6, uočljiv je novi interfejs, malo je sada tamniji background (kao i cjelokupna tema), koji je moguće editovati, te vratiti izgled na raniji. U odnosu na prethodnu verziju, jednostavniji noviteti u Photoshopu su svakako opcija „Autosave“, ali i „Liquify tool“ s povećanim obimom „brusha“ koja radi u visokim rezolucijama, uz „preview“ u realnom vremenu, tj. pregled rada nam je dostupan (u „real-time“) kada želimo da vidimo neku novu izmjenu. Zahvaljujući skupu novih i unaprijeđenih video alata, omogućeno je i intuitivno stvaranje videozapisa. Uz novi filter (Oil paint) i „Blur Tools“, nudi se niz novih naprednih alata.

Kao i u Photoshopu, i aplikaciju Illustrator CS6 krasi novi i moderniinterfejs koji optimizira obavljanjesvakodnevnih zadataka, dok novipristup dizajnu i uređivanju uzorakaomogućavaju višu razinu preciznosti.Sada nudi bolje performanse te čitavniz novih naprednih alata, uključujućiImage Tracing Engine, Pattern Creationi Gradient Strokes. Ovaj zadnji,omogućuje dizajnerima crtanjepoteza u koracima koji dosad nisubili dostupni, a novi sistem performansiAdobe Mercury nudi brzinui stabilnost, uključujući podršku za64-bitne operacijske sisteme Mac OSi Windows. InDesign CS6 i dalje zadržavaodliku najčešće aplikacije u područjuizdavaštva, ovaj put optimizirajućistvaranje višestrukih prijeloma izjednog skupa sadržaja, sve uz pomoćnovih prilagodljivih dizajnerskih alatakao što su Alternate Layout, LiquidLayout, Content Collector Tools iLinked Content.

 

Adobe CS6 noviteti za web profesionalce

Inovacije u alatima Flash Professional, Dreamweaver, Fireworks i novom programu Adobe  Edge prava su podloga za vrhunsko korisničko iskustvo s HTML5 sadržajima i mobilnim aplikacijama. Ključne inovacije u aplikacijama omogućuju web profesionalcima da rade prototipe, dizajniraju, razvijaju i nude inovativna digitalna iskustva i aplikacije za razne zaslone koje podržavaju najnovije standarde u branši kao što je HTML.

Korisnici mogu u svoje projekte izrađene u Dreamweaver-u lako dodavati i HTML5 animacije stvorene u programu Adobe Edge Preview, čime Adobe potvrđuje svoju vodeću ulogu u ponudi alata za taj web-standard. Potpuno novi alat Adobe Muse omogućuje dizajnerima stvaranje i objavljivanje HTML5 web stranica bez pisanja koda. Zahvaljujući Dreamweaveru CS6, više nema potrebe za zamornim postupkom ručnog stvaranja i konfiguriranja zasebnih izbornika temeljenih na CSS-u za zaslone telefona, grafičkih ploča /tableta ili računara različite razlučivosti. To omogućuje web-profesionalcima da brzo razvijaju sadržaj koji se prirodno prilagođava cijelom nizu različitih uređaja i zaslona. Osim toga omogućena je iskoristivost cjelokupne platforme CSS3 da bi se pri izradi doadala interaktivnost web stranica i aplikacijama. Fireworks CS6 donosi mogućnost prilagodbe tema napravljenih pomoću razvojne biblioteke Query Mobile i korištenje jedinstvenih boja i stilova.

Korisnici Flash Professional CS6 mogu se pomoću skupa alata Toolkitfor CreateJS lako prebaciti na izradusadržaja prema standardu HTML5.Taj novi alat omogućuje da se Flashsadržaj izveze na HTML5 radnupovršinu i dobije razumljiv kod spremanza uređivanje. Production Premium CS6 pomičegranice za video profesionalce. Fokusiranna brze performanse, dubinskuintegraciju komponenti i uspješan tijekrada koji se oslanja na metapodatke,ova aplikacija omogućuje video profesionalcimauspješniji rad, od planiranjado reprodukcije. Adobe Premiere Pro CS6 su redizajniralivideo stručnjaci za videostručnjake i središte je svakog profesionalnogtoka rada s videozapisima.Krasi ga elegantno novo okruženjeza uređivanje te proširena podrškaza snažni reprodukcijski pokretačMercury koja sada uključuje i OpenCLna računarima MacBook Pro. Uz izbornik, dinamičkoskraćivanje vremenske trake i neprekinutureprodukciju korisnici sada mogjoš lakše uređivati videozapise.Jedna od novosti u Adobe After Effects CS6 programu je intuitivnoslijeđenje 3D kamere za lakše stvaranjesloženih konstrukcija i fotorealističnogizbočenog 3D teksta i oblika.U aplikaciji Audition CS6 se desecimanovih alatki može ubrzati postprodukcijazvuka, a one pak, sličnokao kod programa Adobe PremierePro CS6, čine uređivanje bržim i intuitivnijim.Povećanje zapisa u stvarnomvremenu olakšava kasnije povećanjeradi poklapanja s dijelovima videozapisa,dok značajka automatskogslaganja govora predstavlja snažannovi alat za automatsku analizudijaloga. Uz poboljšane kontrole zagrupiranje zapisa, njihovu organizaciju,pretpregled uređenih dijelova inovu prilagodljivost pri izvozu u kojuse ubraja i podrška za snimanje na CDmedije, video profesionalci sada moguraditi znatno brže i uspješnije. 

Izvor: www.adobe.com