Menu
A+ A A-

PrintFlow Account

Idejni začetnik i autor PrintFlow Account je Zlatko Vučetić, koji je dugogodišnji rad i iskustvo stečeno u grafičkoj struci pretvorio u alat koji će koristiti svakom grafičaru. PrintFlow Account je u grafičkoj struci zasigurno jedinstven program, jer ne predstavlja gotovo rješenje kojem se klijent treba prilagođavati, već se konstantnim razvojem prilagođava klijentu.

 

Pripremio: Ivica Božić

Kako je sve počelo?

Sustav PrintFlow Account nastao je zbog potrebe za ubrzavanjem procesa izrade kalkulacije grafičkog proizvoda. Prvo predstavljanje PrintFlow Accounta održano je na sajmu Intergrafika u Zagrebu 2005. godine. Veliko interesiranje posjetitelja sajma za PFA samo je potvrdilo opravdanost izrade jednog ovakvog programa. U naredne dvije godine, PrintFlow Account od programa za izradu kalkulacija za ofsetne tiskare, pretvara se u kompletan sustav pomoću kojeg je moguće pratiti sve procese grafičke proizvodnje. Podržane su sve vrste tiska, grafičke pripreme i dorade, vođenje skladišta materijala i gotovih proizvoda, te izrada raznih izvješća, koji su od velike pomoći menadžmentu poduzeća.

Sustavom PFA maksimalno je pojednostavljena izrada kalkulacije grafičkog proizvoda, te je za nju potrebno, naravno ovisno o složenosti proizvoda, maksimalno pet minuta. Konačni izračun pokazuje nam sve troškove zasebno, tako da nam je lako razlučiti trošak repromaterijala, rada, električne energije i slično. Potvrđivanje kalkulacije za sljedeće korake ima izradu ponude, a nakon toga i radnog naloga sa razrađenim svim fazama rada i popisom potrebnog materijala.

Od jedan do deset

Verzija PrintFlow Account 10.0 pokriva sve faze grafičke proizvodnje, a izgledom i funkcionalnošću prilagođen je potrebama i navikama grafičara. Od izrade kalkulacije do otvaranja radnog naloga sa razrađenim svim faza proizvodnje potrebno je tek nekoliko minuta. 

- Sa sustavom PFA u svakom trenutku znate kolike su vam zalihe materijala na skladištu.

- Olakšano je planiranje proizvodnje, jer u svakom trenutku imate uvid u tijek radnog naloga.

- Financijski izvještaji i analize poslovanja korisni su podaci za uvid u isplativost postojećeg strojnog parka i prikaz isplativosti eventualnog ulaganja u nove tehnologije. 

Također, PrintFlow Account omogućuje povećanje interakcije s kupcima u svakom segmentu poslovanja. 

Kako PFA radi?

Sustav PrintFlow Account krajnje je jednostavan za korištenje, što je svakako ključna stvar za izradu brze i točne kalkulacije. Nakon što definiramo parametre i unesemo strojeve s kojima raspolažemo, izrada kalkulacije, ponude i radnog naloga je moguća u svega nekoliko koraka.

Sustav tijekom rada upozorava korisnika na pogrešno unesene parametre i time smanjuje mogućnost greške (opseg, broj potrebnih ploča u ofsetnom tisku, tisak na okret, idealni arak za tiska...). Velika prednost ovog sustava je prilagođavanje specifičnim potrebama klijenta. Tako na vrlo jednostavan način možemo naknadno uvesti podršku za novu tehnologiju ili proces u grafičkoj industriji. Nadogradnja se izvodi preko plug-in sustava, automatski preko Interneta ili dogovorenim razvojem.

Razvojni tim PFA veliku je pozornost posvetio sigurnosti, te je tako sustav zaštićen korisničkim računima koji definiraju prava i pristup informacijama pojedinih korisnika. Primjera radi, direktor poduzeća ima uvid u sve informacije, dok je djelatniku u skladištu dozvoljen samo pristup informacijama koje su u neposrednoj vezi s njegovim radnim mjestom.

Kao i svaka uspješna priča, tako i PrintFlow Account ima svoju cijenu, koja, moramo priznati, nije mala. Ali poznato je da uspješne tvrtke uvijek nađu sredstva za ulaganje u nešto što u konačnici donosi profit. Tako je i s ulaganjem u sustav PrintFlow Account, koji osim što otvara nove mogućnosti tiskare, jednostavno smanjuje stres, uvodi red, s lakoćom spaja komercijalu i proizvodnju te vraća izgubljeno vrijeme koje se može koristiti za nove projekte.