Menu
A+ A A-

Razredna nastava: Art terapija u radu sa djecom

Iako se period djetinjstva smatra najbezbrižnijim periodom života, djeca se ipak nađu u situacijama koje kod njih izazivaju traumu.

Kako bi se u takvoj situaciji doprijelo do djeteta, posebno onoga koje nije ovladalo sposobnošću iskazivanja vlastitih osjećanja, preporučuje se art terapija.

Pripremila: Fikreta Kerić

Art terapija je oblik likovne psihoterapije, a terapeut koristeći ovu metodu oslobađa dijete doživljene traume i pomaže mu da izgradi pozitivan stav o sebi i drugima. Ako dijete u porodici doživi traumu i bude uskraćeno za roditeljsku ljubav, ono time gubi povjerenje prema članovima porodice, ali i prema ostalim članovima društva. Zadatak terapeuta je da dijete dovede u situaciju da izrazi svoju traumu, pomogne mu da se suoči s njom i vrati emocionalnost.

Problem u ovom segmentu je to što dijete krije osjećaje. Upravo u takvoj situaciji art terapija može biti od izuzetnog značaja.Dijete kroz crtež iskaže stanje u kojem se nalazi i doživljaj koji je izazvao traumu. Samo bira temu i nakon kratkog razgovora počinje crtati. U ovoj psihoterapiji terapeut sa djetetom zajedno analizira crtež i na taj način dopire do njegovog emocionalnog stanja. Dakle, terapeut zajedno sa djetetom otkriva problem, a ne radi to samostalno nakon što se dijete likovno izrazi. Veoma je važno napomenuti da način djetetovog likovnog izražaja ne utječe na kvalitet rezultata terapije. Bez obzira da li dijete dobro ili loše crta, crtež može poslužiti u ovu svrhu jer on svakako predstavlja sredstvo kojim terapeut dopire do djeteta.

 

Izvor: http://www.roditelji.hr