Menu
A+ A A-

Važnost saradnje porodice i škole

Saradnja porodice i škole je jedan od najvažnijih aspekata odgojno-obrazovnog procesa. Takva saradnja predstavlja jako uporište za normalan razvoj i kvalitetno obrazovanje djeteta.

Pripremila: Fikreta Kerić

Stav tradicionalne škole da se odgojno-obrazovni rad zasniva samo u školi i da su nastavnici oni koji posjeduju znanje te da su odgovorni da razvoj djeteta od polaska u školu je zanemaren.  Uspjeh djeteta zavisi od stava odgajatelja i njihovog rada sa učenicima, ali i od odnosa roditelja prema djetetu.

Kako bi se ostvarila jedinstvenost i dosljednost i kako bi djeca u potpunosti izvršavala obaveze važna je saradnja porodice i škole. Stavovi koji dominiraju u školi treba da se primjenjuju i u porodici. Greška roditelja odličnih učenika je ta što posjete školi i roditeljske sastanke smatraju beznačajnim zbog uspjeha svoje djece. Razlog tome može biti nedostatak vremena za posjetu školi zbog poslovnih obaveza.

U zemljama sa visokim nivoom obrazovanja ne izostaje saradnja porodice i škole. Pored roditeljskih sastanaka i posjete škole od strane roditelja, česte su i posjete uposlenika škole porodici djeteta. Sagledavanje uvjeta života djeteta i odnosa koji vladaju u porodici, navike čitanja (posjedovanja kućne biblioteke) i upoznavanje navika i reakcija su samo neki od razloga takve posjete.

Kako bi se unaprijedila ova saradnja preporučuju se razni izleti i zajedničke aktivnosti djece, roditelja i nastavnika, kao i međusobne posjete u svrhu kvalitetnog odgoja i obrazovanja.

 

Izvor

uskoro.ba