Menu
A+ A A-

Moje putovanje u Egipat

Arapska republika Egipat je zemlja koja se nalazi jednim dijelom u Africi, a drugim dijelom u Aziji (Sinajski poluotok). Ima izlaz na Sredozemno i Crveno more.

Piše: Ilma Ahmić

Naše putovanje u Egipat je započelo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Pri samom dolasku smo prošli kroz klasične procedure prije ulaska u avion,skeniranje,vaganje kofera,čekiranje i ostalo. Zatim smo došli u čekaonu.Pred sam ulazak u avion smo odmah bili podijeljeni u grupe po desetero,radi lakšeg snalaženja i kretanja po državi. Svaka grupa je dobila svog vodiča i njegove lične podatke.

Egipat je ljeti jako topla država, a moji roditelji i ja smo išli u junu mjesecu.Upozoreni smo na kodeks oblačenja kao i na obaveznu provjeru osnovnih stvari za takvu zemlju,kao što su voda,nešto od slatkiša i karta same države.

Let je trajao negdje oko 6 sati. Sletjeli smo u grad po imenu Hurgada gdje smo odsjeli 7 dana. Hurgada je veliki turistički centar Egipta na zapadnoj obali Crvenog mora, 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada Kaira. Ne tako davno, Hurgada je bila malo ribarsko mjesto,a danas je izrasla u grad sa gotovo 40.000 stanovnika, kao i turističkom zonom sa svim neophodnim sadržajima za idealan odmor.

Zbog jako visokih temperatura (40°C) jako je teško šetati i istraživati grad danju. Ali tokom noći grad kao da ne spava,pa je idealan za turiste koji su spremni na jako duge šetnje i na obilaženje starog i novog dijela grada. Našhotel je bio 'Old Palace Resort Sahl Hasheesh' s kojim smo prezadovoljni,kao i sa samim gradom.

Nakon odjave iz hotela vodič nas je odveo na naše sljedeće odredište, a to je kruzer na kojem smo plovili 7 dana na rijeci Nil. Kruzer kao kruzer je jako uređen i ima sav potreban sadržaj kako bi bili okupirani danima. Od bazena,kockarnica,suvenirnica,aqua parkova,slastičarni,kino-sala,pa sve do plesnih noći,maskiranja,predstava i nargila barova.

Tad sam imala priliku da vidim krokodile u njihovom prirodnom staništu kao i narod koji živi u plemenima(još uvijek). Svaka 2 dana smo pristajali u neku luku gdje smo se spremali za dalju plovidbu,punili gorivo i gdje smo bili povezani sa kopnom i drugim kruzerima.Pa je tako moja mama išla na obalu kupovati suvenire,tata gledati utakmicu na drugim kruzerima,a ja sam ostajala u aqua parku na nekom od kruzera.

Nakon krstarenja smo otišli tj. pristali u Kairo,glavni grad Egipta. U Kairu smo odsjeli također 7 dana,ali smo ovaj put svih 7 dana proveli na fakultativnim izletima,kao što su posjeta Dolini kraljeva, piramide,vožnja kroz pustinju, posjeta šoping centru i mnogi drugi izleti. Ovaj put smo bili u hotelu 'Cayman'.

Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo koje se ne može riječima opisati,pa bi trebalo biti na našoj 'Life checklist'.

U Dolini kraljeva smo imali priliku vidjeti hram boga Amona,tj. pokopane (mumificirane) faraone,ratnike,kao i kraljeve zagrobnog života.Sama Dolina kraljeva ima dva dijela: zapadni dio koji sadrži 4 grobnice od kojih dvije pripadaju faraonima (Amenhotep III. i Ay), dok se istočni dio zapravo smatra pravom Dolinom kraljeva i ovdje je 58 grobnica (22 faraonske).

Nakon posjete Dolini kraljeva krenuli smo ka Gizi,gradu blizu Kaira gdje se nalazi veliki kompleks hramova kao što su Velika Sfinga,Velike piramide(Keopsova piramida) i mnoge druge piramide i hramovi. Velika Keopsova piramida je najveća od tri egipatske piramide,te je ostavila najbolji i najveći utisak na nas.

Vožnja kroz pustinju je još jedna stvar koja će mi od svih gradova,država i putovanja ostati najviše urezana u sjećanje,jer je to nešto nevjerovatno. Nepregledne ravnice,pijesak, poneka dina i sami četverotočkaši su nešto savršeno po takvoj vrućini i u takvim uslovima.Nezaboravno.

Nakon 21 dan proveden u Egiptu vratili smo se u rodnu državu pod jakim utiscima, s puno doživljaja i događaja. Narednu godinu,do sljedećeg ljetovanja smo svako malo pričali i obnavljali svoje sjećanje na predivnih skoro mjesec dana.

Preporučujem svakome da posjeti tu skromnu,historijsku državu s puno turističkog sadržaja,s porodicom,prijateljima ili partnerom nevažno je,jer će vam to biti putovanje za pamćenje.