Menu
A+ A A-

Beč – grad snova i muzike

Beč je glavni i najveći grad Austrije i jedna od devet austrijskih saveznih država. Ovaj grad je smješten na obalama Dunava i proteže se sa obje strane ove rijeke.

Pripremila: Sabina Nuhanović

Beč je jedna od najstarijih metropola u "srcu" Evrope, carski grad i mjesto ukrštavanja raznih kultura i uticaja. Nekad je bio sjedište Habsburškog carstva i od tog doba je ovaj grad zadržao sve ljepote koje ga krase. Možemo s pravom reći da je Beč grad bogate historije u svakom smislu. Sama arhitetkura ovog grada je zanimljiva i fascinantna, koja je još iz doba nekadašnjih prijestolnica.  Nazivaju ga svjetskom metropolom glazbe, kazališta i općenito kulture. Nazivaju ga još i gradom za mlade, jer je jedan od najpoželjnijih gradova za život. U koraku sa svijetom.  Neki od poznatih muzičara su živjeli u ovom gradu, poput Beethovena i Mozarta. Beč je jedan od omiljenih turističkih gradova, jer ima mnogo toga za ponuditi.

Jedna od znamenitosti koju bih mogla navesti je Muzejska četvrt ili Museums Quartier. Muzejska četvrt predstavlja jedan od najvećih kulturnih, muzejskih kompleksa na svijetu. Obuhvata Muzej moderne umjetnosti, Leopoldov muzej, Galeriju umjetnosti, Arhitektonski muzej i mnogedruge. Ova četvrt je smještena u samom centru grada i privlači dosta posjetitelja svake godine. Nakon toga važno je spomenuti Muzej povijesti umjetnosti, gdje se mogu vidjeti djela iz starog Egipta pa sve do 18. stoljeća u kojem se posebno ističu renesansna i barokna djela.Zatim Prirodnoslovni muzej koji se nalazi odmah preko puta Muzeja povijesti umjetnosti. U ovom muzeju možete naići na izložbe od plemenitih minerala, fosilnih nalazakapa sve do velikih dinosaurusa. Kao što sami možete zaključiti da u ovim muzejima možete vidjeti dosta toga o historiji, umjetnosti, naukama poput fizike, astronomije i drugih, zatim o modernoj umjetnosti i još mnogo toga. Svaka oblast kada se detaljnije sagleda  je jako interesantna.

Druge znamenitosti koje bih ovdje navela su definitivno palača Schönbrunn sa ogromnim i prelijepim dvorištem, koja jednostavno oduzima dah.Zatim Kuća leptira sa prelijepim restoranom, dvorac Belvedere, Bečka katedrala koja je izgrađena u romantičkom i gotičkom stilu sa ruševinama prethodne dvije crkve, Austrijski parlament, Bečka državna opera na bečkom Ringu i mnoga druga mjesta.

Beč je doista grad koji garantuje dobru zabavu. Nudi toliko toga, od muzeja, sređenih parkova, mnogobrojnih građevina do divnih restorana, što se naravno ne može nikako odbiti. Ovo je definitivno grad od kojeg se ne okreću leđa. Svaka osoba koja ima priliku posjetiti ovaj grad trebala bi to učiniti i maksimalno iskoristiti tu priliku jer se neće pokajati. Samo može poželjeti da se ponovo vrati i iznova ponovi avanturu u gradu snova.