Menu
A+ A A-

Rimini

Rimini je grad i luka u sjevernoj talijanskoj pokrajini Emiliji-Romagni, na ušću rijeke Marecchije u Jadransko more i veoma je omiljen među turistima širom svijeta. On je jedini važniji obalni grad u ovoj pokrajini i jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana.

Pripremila: Lejla Magrdžija

Svrstava se među najpoznatije moderno italijansko ljetovalište za evropske džetsetere sa klubovima, restoranima i muzičkim scenama, kao i po uživanju na Piazza Tre Martiri ili Piazza Cavour, koja su definitivno dva mjesta na kojima možete uživati u arhitekturi svuda oko vas. Veoma uspješno održavaju balans između ludog noćnog života i mirne atmosfere, tako da je pogodan i za porodične odmore.

Pored ljetnih atrakcija, Rimini ima nekoliko kulturnih privlačnosti, kao na primjer Tempio Malatestiano, impresivna renesansna crkva koja je veliki kontrast u odnosu na moderne hotele.

Tu se nalaze starine iz rimskog doba, kao što su: Augustov slavoluk, Tiberijev most, te dijelovi amfiteatra iz 2. st. koji je izvorno imao kapacitet od 15.000 gledalaca.

Neki od  poznatih stanovnika su živjeli u ovom gradu, poput Federico Fellini, Hugo Pratt, Carlton Myers, te mnogi drugi.

Svaki ljubitelj Felinijevih filmova mora da posjeti Rimini, jer je upravo ovaj grad počašćen velikim umjetnikom. Veoma popularan je i Felinijev park, na samo nekoliko minuta od plaže, gdje se ljeti često održavaju muzičke i zabavne manifestacije. Felini je rođen u Riminiju i njegovi stanovnici su veoma ponosni na tu činjenicu.

I na kraju, nešto što će vam osvojiti srca je definitivno Delfinarijum, zabava za cijelu porodicu. Iako su predstave na italijanskom, voditelji se trude da ispričaju po neki vic i na drugim jezicima, veoma su simpatični, a akrobacije delfina i njihovih trenera prosto oduzimaju dah.