Menu
A+ A A-

U Lukavcu završen Naučno-istraživački kamp ll za mlade

U hotelu "Lukavac" uspješno je realiziran Naučno-istraživčki kamp ll (NIK) za mlade širom Bosne i Hercegovine koji je trajao u periodu od 15. do 17. decembra 2017. godine.

Pripremio: Ermil Horozović

Prema riječima Izena Hajdarevića, glavnog koordinatora kampa: „Cilj je zajednička saradnja mladih, širenje tolerancije i druženje." Učestvovalo je oko 120 mladih iz 25 općina Bosne i Hercegovine. Projekat je finansiran od strane Američke ambasade Bosne i Hercegovine.

Prvi dio kampa održan je u periodu od 21. do 25. maja 2017. godine u kompleksu Hajdučke Vode, planina Borje - općina Teslić. Pod mentorstvom univerzitetskih profesora i asistenata mladi su provodili istraživanja na različite teme iz tehničkih, društvenih, prirodnih i sportskih nauka.Po okončanju kampa rezultati istraživanja su analizirani i pripremljeni u obliku naučno-istraživačkih radova koji su objavljeni u novoj publikaciji, te su prezentirani na završnoj konferenciji kampa.

Fakultet za tehničke studije i Edukacijski fakultet u Travniku bili su partneri projekta na čelu sa doc. dr.Damirom Ahmićem. Među učesnicima kampa bili sustudenti Fakulteta za tehničke studije - Ermil Horozović i Edukacijskog fakulteta - Ivona Matošević i Katarina Botić.

Mladi su imali trodnevne aktivnosti u vidu radionica, debata, večeri poezije, kulturno-zabavnog programa, posjete institucijama kao i volonterske akcije na području općine Lukavac. Prvog dana kampa održana je prva radionica čiji su voditelji bili Valentina Gagić i Snežana Šešlija. Tema radionice bila je „Volontiranje - doprinos razvoju zajednice“. NIK-ovci su prezentovali svoje ideje putem SWOT analize, te su izložene pozitivne i negativne strane volonterizma. Po završetku radionice kod većine učesnika se javila želja za učešćem u volonterskim akcijama. Nakon toga, upriličena je večer poezije “Luka mira” na kojoj su učešće uzeli mladi pjesnici, studenti, te postdiplomci.

Drugi dan kampa počeo je obilaskom vjerskih institucija u gradu Lukavcu. Mladi su prvo posjetili katoličku crkvu sv. Ante Padovanskog gdje su dobili informacije o historiji crkve čija je gradnja završena 1930. godine. Poslije toga je uslijedio obilazak gradske džamije Lukavac-Grad. Prisutnima se obratio Tarik-ef. Aganović. Zadnje odredište u obilasku vjerskih institucija bila je pravoslavna crkva svetog Ilije koja se nalazi u Puračiću. Studentima se obratio sveštenik Jelenko Lazić koji je upoznao prisutne o radu i historiji crkve.

Nakon kratke pauze učesnici kampa su prisustvovali radionici na temu „Aktivno slušanje – preduslov kvalitetne kumunikacije“ čija je voditeljica bilamr. Silva Banović. Sposobnost da slušaju druge može učenicima pomoći da se otvore prema novim idejama i rješenjima bogateći time sebe kao osobu. Slušanje je izuzetno korisna vještina kako za profesionalni tako i za lični razvoj. Druga radionica tog dana bila je pod nazivom „Dišimo mir“ na kojoj su voditelji bili prof.dr. Edina Šarić i prof. dr. Elvir Musić gdje su mladi interaktivno učestvovali i podijelili svoja mišljenja. Između ove dvije radionice prikazana je projekcija filma „Tuzla i tuzlanske regije“, film koji najbolje opisuje Tuzlu, sastavljen od preko milion slika što se ubraja u top 5 filmova po broju napravljenih slika.

U večernjim satima uslijedilo je predstavljanje kulturno-umjetničkih društava gdje su mladi imali priliku da se zabave.

Treći, završni dan kampa počeo je muzikoterapijom sa voditeljicom prof. dr. Selmom Porobić. Radionica je bila uvod za prezentiranje naučnih radova koje su mladi pisali nakon drugog kampa na Hajdučkim vodama zajedno sa našim univerzitetskim profesorima.

Prezentirani su radovi svih fakulteta kojim je moderirao doc. dr. Damir Ahmić, gdje su svoj rad prezentirali i naši studenti, a na osnovu kojih je izdata naučna publikacija koja će ostati mladima kao trag njihovog rada i druženja.

Valja još jednom naglasiti da su svoj doprinos i podršku Naučno-istraživačkom kampu za mlade dali: Univerzitet u Tuzli sa svojim fakultetima - Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Fakultet za tjelesni odgoj i sport, Filozofski fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku, Europski univerzitet Brčko i Univerzitet Kallos Tuzla, UG "Zelene staze – Green Tour" Tuzla, "Topeer" Doboj, NVO "EKO-Leonardo" Priboj, "Sara" Srebrenica, Umjetnička grupa "Lucido", Polaris, Frama Tuzla, Vijeće mladih Teslić, Vijeće mladih Lukavac i Univerzitetsko-sportsko društvo Tuzla.