Menu
A+ A A-

Put u Slovačku

Kako smo već i navikli da nam naša Šejla donosi nove priče i prenosi utiske, ovoga puta pročitajte priču o njezinom putu u Slovačku.

Pripremila: Šejla Smajić

„Gdje smo stali zadnji put? Ah, da. Bili smo u Zagrebu u studijskoj posjeti Sveučilištu Zagreb. Obećali smo još jednu priču pa, evo nas. Vozimo se za Slovačku. Vrijeme je lijepo za ovo doba godine. Nemamo nikakvih problema iako je zima. Nas šest se zaputilo u još jedan mali pohod zvani Banska Bystrica u Slovačkoj. Prolazimo kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i konačno stižemo u Slovačku. Iako umorni, sretni smo jer je put prošao dobro. Svi smo raspoloženi. Stigli smo u hotel i čekirali se. Na kraju smo se pozdravili i dogovorili u koliko ujutru krećemo prema fakultetu.

Ujutru, odmah poslije doručka, krenuli smo prema fakultetu gdje smo se prijavili i odmah potom krenuli sa planiranim aktivnostima. Kako je dan tekao, aktivnosti su se privodile kraju. Prisustvovali smo časovima gdje smo imali priliku vidjeti kako profesori rade sa studentima na ovom fakultetu, kako ih pripremaju za posao koji će moći obavljati po završetku studija. Prisustvovali smo i kratkoj predstavi koju su pripremili studenti druge godine smjera Elementary and Preschool Education u sklopu časova drame, glume koje slušaju u toku jednog semestra. Zadnji dio prema agendi, bila je diskusija u fakultetskoj biblioteci nakon koje smo, svi skupa, otišli na večeru.

Drugog dana boravka u Slovačkoj posjetili smo vrtiće, tri vrtića u grupama po 7 učesnika. Grupe su bile izmiješane kako bi svako mogao prenijeti utiske predstavnicima svoje institucije. Nakon pauze za ručak u centru Banske Bystrice, svi smo se okupili kako bismo kratko prodiskutovali o utiscima iz vrtića koje smo posjetili. Sada je bilo mnogo lakše jer, nakon nekoliko studijskih posjeta, lakše je uočavati sličnosti i razlike usluga koje nude javni i privatni vrtići. Poslije diskusije otišli smo u posjetu prvom vrtiću koji je otvoren davne 1820. godine. Taj vrtić i danas radi, a imali smo priliku vidjeti igračke i materijale sa kojima se radilo nekada davno kada nije bilo tehnologije koja se koristi danas, mnoštva igračaka i bogatstva didaktičkih i drugih materijala.

Sve u svemu, možemo zaključiti kako je i ova studijska posjeta bila odlična. Svi smo naučili nešto novo, upoznali nove ljude, vidjeli neke druge krajeve, putovali skupa.

Iskreno se nadamoda svaki naš tekst ostavi neki utisak na vas. Trudimo se prenijeti sve ono što mi doživimo pa zato napravimo hiljade fotografija kako bi i oni koji iz udobnosti svoga doma prate naša kretanja mogli imati svježe informacije o tome šta se radi kod nas, u Bosni i Hercegovini, a šta se radi negdje tamo 'u svijetu'.

Do nekog novog odlaska i posjete, ostajte mi zdravo i nasmijano.