Menu
A+ A A-

Mostar možeš napustiti, ali on ne napušta tebe

„Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svetlost.“ Ivo Andrić.

Pripremila: Lejla Rebihić

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Grad na rijeci Neretvi, tradicionalno najvažniji grad Hercegovine. Nalazi se na željezničkoj pruzi Sarajevo–Ploče (Hrvatska). Nekad važno središte tekstilne, duhanske i prehrambene industrije te rudarstva (boksit). Industrija je teško stradala u ratu 1990-ih. Stari most preko Neretve iz XVI. stoljeća dug je 29,5 m, a  konstruisao ga je turski graditelj Mimar Hajrudin 1566. Srušen je u novembru 1993., a ponovno sagrađen 2004. godine.

Prema turskom putopiscu Evliji Čelebi, Mostar je dobio ime po čuvarima mostova na obalama rijeke Neretve koji su se zvali „mostari“. Neretvu premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Mostar nije samo obnovljeni Stari most. Mostar nudi puno skrivenih ljepota za koje rijetki znaju. Poznata Karađozbegova džamija skupa s Franjevačkom crkvom te vjerskim spomenicima drugih vjera, zatim na stotine ulica i uličica zaustavljenih u historiji, kao što je Bišćevića sokak, ulica s poznatom turskom kućom, povijesni značajan kvart Brankovac, kućama i baščama najstarijih mostarskih porodica izgrađen u otomanskom stilu privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta.

Kao i Andrića, tako je i mene dočekala novembarska svjetlost pri dolasku u Mostar. Pratila me za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a po odlasku, ostala u meni kao sjećanje na Mostar. O, kako bih se željela ponovo naći u  mostarskim lancima behara. Tamo gdje raspjevana ulazim u kraj. Tamo gdje njegovo podneblje otuđuje svaku bol. Stope mi ostale na Starom mostu. Predivan je! Miriše na Neretvu koja liječi. Ima dušu onog koji na svom licu nosi velike priče, odmara oči od nemira. Mostar možeš napustiti, ali  on ne napušta tebe.