Menu
A+ A A-

Nova ekstenzija za Chrome upozorava na hakovane lozinke

Google je dan sigurnosti na internetu proslavio novim sigurnosnim alatom koji provjerava kombinacije korisničkih imena i lozinki koje se koriste u okviru Chrome-a, te korisnike upozorava u slučaju da su hakeri već došli do njih.

Pripremio: Ernad Bektić

Radi se o Password Checkup Chrome ekstenziji koja Chrome korisnike obavještava da promijene lozinke, te se preporučuje svima koji inače koriste ovaj internet pretraživač. 

Oni koji su zabrinuti za lozinke koje putuju na provjeru do Google servera mogu da odahnu, budući da je kompanija tokom kreiranja ekstenzije sarađivala sa kriptografima sa Stanford univerziteta kako bi se omogućilo da zaposleni u kompaniji Google ne vide korisnička imena i lozinke te da ove ostanu sigurne čak i u slučajevima kada dođe do curenja podataka.

Kada se jednom instalira, Password Checkup alatka nadgleda sva logovanja u okviru pretraživača te izdaje obavještenja kada se lozinke poklope sa onima iz baze podataka koja okuplja kompromitovane lozinke. Kompanija ističe da korisnici neće biti upozoravani na slabe lozinke poput 123456 ili slične lozinke, a sve dok se ove ne pojave na spisku ukradenih podataka.

Izvor: everwideningcircles.com