Menu
A+ A A-

Mala crna haljina - sinonim za masovnost, jednostavnost i nisku cijenu

Mala crna haljina (engl. little black dress ili skraćeno LBD) prvi put viđena je 1926. na crtežu na kojem je Coco Chanel prikazala svoju haljinu The Ford.

Pripremila: Belma Džidić


Urednici magazina Vogue su ovu haljinu nazvali po Model T automobilu, a prvi oblik imao je duge rukave i bila je napravljena od crne svile sa četiri dijagonalne pruge koje su se protezale cijelom površinom. Nijedan komad odjeće nije doživio toliku popularnost u modnoj historiji kao mala crna haljina.
Žene za nju kažu da će vas odvesti bilo gdje. Proslavila je dizajnerica Coco Chanel, kada je američki Vogue objavio crtež haljine 1926. godine. Naizgled jednostavna, ali uvijek elegantna, postala je simbol ženstvenosti. Mala crna haljina je identificirana kao simbol budućnosti. Ova haljina može biti različitih dužina, ali je uvijek jednostavnog kroja.

Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak, sve ovisi o dodacima. Može se nositi i u drugim prilikama, jer je cijenjena Chanel napravila pristupačne cijene koje su dostupne ženama iz svih društvenih slojeva. Najpopularnija mala crna haljina i nakon toliko godina ima jednaku moć uprkos ostalim komadima odjeće.
„Moda je postala šala. Kreatori su zaboravili da se u haljinama nalaze žene. Većina žena se odijeva za muškarce i želi da im se dive. Ali moraju biti sposobne i kretati se, ući u auto bez da popucaju po šavima! Odjeća mora imati prirodan oblik.“ (Gabrielle Coco Chanel)
Izvor: fashion.hr