Menu
A+ A A-

Haljina od mlijeka-inovativna kreacija Anke Domaske

Tkanina napravljena od visoke koncentracije mliječnog proteina kazeina prva je tkanina koja je u potpunosti napravljena bez korištenja hemikalija. Za razliku od uobičajene, ovakva odjeća nema rok trajanja jer se tokom procesa stvaranja molekule povezuju tako da se proteini s vremenom neće raspasti.

Pripremila:Belma Džidić

Ma kakva svila, to je tako staromodno, novo otkriće su mliječne haljine. Ne radi se o haljinama mliječno bijele boje, već o haljinama od mlijeka. Da, onog pravog, kravljeg. Inovativna njemačka dizajnerica Anke Domaske većinu svog života provela je uz baku, koja je izrađivala modne dodatke i odjeću. Krv nije voda, pa je Anke ljubav prema modi naslijedila od bake. Ipak, pored života kojeg je provodila sa bakom, Anke je počela studirati mikrobiologiju, ali je istovremeno započela s angažmanom i u modnoj industriji.  Zahvaljujući novim tehnologijama, uspjela je spojiti ekstremnu modu i znanost.

„Pod rukama je kao svila i uopće ne smrdi, a najbolje od svega je što je možete oprati zajedno s drugom odjećom bez posebnih upozorenja. Budući da je napravljena u potpunosti od prirodnih materijala, QMilch tkanina je ekološki prihvatljiva, ali ima i razne pogodnosti za zdravlje“ – izjavljuje Anke i napomenula kako aminokiseline u proteinima od kojih je tkanina napravljena imaju antibakterijska svojstva, usporavaju proces starenja kože i pomažu u regulaciji krvne cirkulacije i tjelesne temperature.

Jeftinije od svile

Mliječna moda nije tolika novost. Tkanina napravljena od mlijeka svjetlo dana ugledala je tridesetih godina prošloga stoljeća, ali je sve do sada pravljena na nimalo ekološki način, koji je uključivao korištenje velike količine hemikalija. Suprotno ranijim izumima, QMilch tkanina napravljena je gotovo u potpunosti od kazeina. „Razvili smo prirodnu tkaninu koja ima veoma veliku koncentraciju kazeina, zajedno s nekoliko drugih prirodnih sastojaka, a taj je proces trajao dvije godine.Za jednu haljinu potrebno je šest litara mlijeka, a cijena se kreće od 150 do 200 eura.“ dodaje Anke. Na mlijeko se uvijek gleda kao na životnu namirnicu, ali od mlijeka se mnogo toga može napraviti budući da je prirodna sirovina, kaže Anke, za koju je mlijeko više od zdravog napitka za doručak. To je odličan materijal koji sliči svili, ali je jeftiniji, te je stoga napravila modnu kolekciju jasnih linija, jedna je casual, a druga elegantna i šik, a njezine modele već nose holivudske zvijezde poput Mishe Barton i Ashlee Simpson. U modi više   nije kravlji uzorak, već kravlje mlijeko.

Izvor: fashion.hr