Menu
A+ A A-

Napravite sami – efektni držači za nakit

Ne znate gdje biste s nakitom? Zašto ne biste probali da sami izradite dekorativne držače nakita?

Pripremila: Lamija Grabus

Kasnite na poslovni sastanak, večeru ili fakultet. Odlazite od kutije s nakitom i izvlačite svoj omiljeni lančić... Samo što je on zapetljan sa svim drugim lančićima i morate ga otpetljavati dobrih 10 minuta da biste ga izvukli. Uštedite vrijeme i ukrasite svoj dom ovim predivnim držačima nakita.

Predstavit ćemo vam dvije varijante, jednu koju možete objesiti na zid i drugu za stol ili policu.

Umjesto slike – okvir s nakitom

Jednostavno i lako. Ako imate stari okvir za slike ili veći za fotografije – veoma jednostavno ga možete prenamijeniti za nakit. Okvir možete i sami napraviti  s drvenim letvicama, pa ga presvući tkaninom ili ukrasnim papirom (naljepnicama). Ili pak možete i posve bez okvira  - u tom slučaju platno od jute samo zalijepite na čvršći karton.

Materijali:
-okvir
-platno od jute (izrežite da odgovara okviru)
-karton (izrežite da odgovara okviru)
-super ljepilo ili pištolj za ljepljenje
-perlice, dugmići, kukice
-dekorativno cvijeće

1. Ako planirate zašiti dugmiće i perlice za platno od jute, onda to najprije učinite. Isplanirajte gdje ćete sve staviti i pazite da ostavite dovoljno razmaka  da nakit ne bude prenatrpan. Isto tako pazite da ste ih dovoljno čvrsto zašili kako ne bi popucali pod čvršćim nakitom. Dugmiće i perlice možete i zalijepiti na jutu, ali onda koristite posebno jako ljepilo, odnosno najbolje pištolj za ljepljenje, i to učinite nakon što ste jutu zalijepili na karton.

2. Zalijepite platno za karton.  Na vrh zalijepite dekorativno cvijeće, te po želji zalijepite još dugmića i perlica. Ostavite da se dovoljno suše, barem nekoliko sati.

3. Stavite karton u okvir, objesite svoj nakit (lančiće, narukvice, naušnice, trake za kosu...) i gotovi ste!

Ukrasno drvce za nakit

Od kartona možete jednostavno napraviti ukrasno drvce za sto ili policu.

Materijali:
-čvršći karton
-makaze ili skalpel
-boja
-pištolj za ljepilo ili super ljepilo
-bušač za papir (ili neki nastavak od bušilice za bušenje rupa)

1. Nacrtajte šablon drvceta na karton.

2. Izrežite drvce i posebnu pažnju obratite na ureze na drvcima – na jednom na vrhu, na drugom na dnu. Urezi moraju biti tek toliko široki da jednog spojite na drugi (širine kartona) – ne smiju biti preširoki i "plesati". Na drvcima probušite i rupe. Najakše i najurednije će vam biti ako se poslužite bušačem za papir. No, možete iskoristiti i nekakav šiljasti šarafciger ili neki nastavak koji se stavi u bušilicu.


3. Spojite dva dijela drvca, stavite jednog na drugi. Ako ste pravilno nacrtali i izrezali drvce će stabilno stajati na stolu. Ako ne odgovara baš – to znači da vam je jedan od izreza previsok ili prekratak, ili pak preuzak pa ne ide do kraja.

4. Pištoljem za ljepljenje ili super ljepilom, svejedno lagano pričvrstite drvce na mjestu gdje se spajaju dvije polovice. Po želji obojite karton. I spremni ste za vješanje naušnica, broševa, nakita za kosu...

Izvor: zena.ba