Menu
A+ A A-

Černobil – grad duhova

Nakon jedne od najvećih nuklearnih katastrofa, Černobil će postati grad duhova u kojem život neće biti moguć narednih petsto godina.

Pripremila: Amina Perenda

U malom ukrajinskom gradu, život se odvijao ustaljeno kao i u svakom drugom gradu, do kobne noći 26. aprila 1986. godine, kada su radnici nuklearne elektrane u nadi da će pronaći način za uštedu energije, izazvali snažnu eksploziju koja je promijenila živote mnogih ljudi.

Ova eksplozija uzrokovala je ispuštanje jako velike količine radioaktivne prašine, a što je Sovjetski Savez nastojao prešutjeti. Uprkos tome, švedski meteorolozi su uočili problem i digli uzbunu nakon što su primjetili visok stepen radioaktivne prašine. Nakon njihovog apela, iz Černobila i okolnih područja iseljeno je i evakuirano oko 50.000 stanovnika, a posljedice je osjetilo oko 5 miliona ljudi.

Iako se iznad nuklearnog reaktora, u kojem je došlo do eksplozije, izgradio betonski sarkofag koji je trebao spriječiti širenje radioaktivnosti, ona se proširila na široko područje i tako onemogućila život na ovom području narednih petsto godina.

Ova eksplozija za sobom je ostavila grad duhova koji je u samo jednoj noći obilježio živote mnogih ljudi, ne ostavivši im izbora i priliku odrastanja u rodnom gradu.

Kako Černobil izgleda danas, možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=oNV5Sq28Mp4

Izvor: 24sata.hr