Menu
A+ A A-

Zanimljivosti: Koji su danas gradovi: Pucarevo, Županjac, Martar, Uskoplje, Vrbosna?

Mnogi gradovi, kako općine tako i sela i naselja u Bosni i Hercegovini su kroz historiju  mijenjali svoje nazive. Historijske, ali i društvene prilike i neprilike su na tu promjenu najviše utjecale.

Pripremila: Lamija Grabus

mozaik različitosti - grad mladosti

Novi Travnik jedna je od mlađih općina srednje Bosne, utemeljena 1949. godine zahvaljujući pokretanju vojne industrije MMK “Bratstvo”.

Nalazi se u središtu Srednjobosanskog kantona na nadmorskoj visini od 516 metara. Od 1981. do 1992. grad je nosio ime Pucarevo, po bosanskohercegovačkom političaru, radniku Đuri Pucaru Starom. Padom komunističke vlasti mijenja se i ime grada te mu se vraća prvo ime - Novi Travnik.Općina je smještena najvećim dijelom u dolini rječice Grlonice, između planina Vilenice, Komara, Radovana i Vranice, okružena općinama Travnik, Vitez, Fojnica, Uskoplje i Bugojno. Budući da su stanovnici uglavnom doseljenici, koje je, većim dijelom, činila radnička klasa, pristigli iz svih krajeva tadašnje države, sa sobom su donijeli svoju kulturu, običaje, tradiciju, pa i vjerovanja. Stoga slobodno možemo reći kako je Novi Travnik prekrasan mozaik različitosti.

 

 

indoevropska osnova za dolinu

Tomislavgrad spada među općine koje su više puta mijenjale svoj naziv. U vrijeme socijalističke Jugoslavije Tomislavgrad se zvao Duvno. Ali, 1990. godine stanovnici ove općine svom mjestu su vratili ime Tomislavgrad, kako se općina zvala od 1928. do 1945. godine. U srednjem vijeku Tomislavgrad se zvao Županjac, u vrijeme Osmanlija Županj Potok i Sedžidedid, a za vrijeme Austro-Ugarske ponovo Županjac.

Najraširenija je pretpostavka da naziv Duvno potječe od ilirske riječi delme, što znači ovca, a ima i mišljenje da se u korijenu del- ili dal- krije indoevropska osnova za pojam dol, dolinu.

 

malo naselje s dvije kule oko drvenog mosta

Mostar je po jednim autorima dobio ime po mostarima, čuvarima mostova na obalama Neretve, a po drugima po dvjema kulama koje su se u narodu zvale mostare. Radoslav Dodig u svom “Kulturno-povijesnom vodiču kroz Hercegovinu i Bosnu” navodi da postoji mišljenje da se u nazivu Mostar krije slavenska preoblika ilirskog naziva Martar.

Po nekim izvorima, Mostar se u rimsko doba zvao Martar. Mostar se u pisanim dokumentima spominje 1452. godine. Dubrovčani ga u svojim spisima zovu malim naseljem s dvjema kulama oko drvenog mosta, učvršćenog lancima.

 

polje oko Dvora

Uskoplje ima ime od srednjeg vijeka, a u osmanlijsko doba nazvan je Gornji Vakuf. Sad ovu općinu jedni zovu Uskoplje, drugi Gornji Vakuf, a najčešće se koriste oba naziva skupa: Gornji Vakuf–Uskoplje. Zanimljivo je kako su se kroz povijest zvali neki veći gradovi i kako su nastali njihovi nazivi. Sarajevo je dobilo ime po turskoj riječi saray, a znači dvor, utvrda, a riječ ovasi znači polje. Pa bi Sarajevo “u prijevodu” značilo Polje oko Dvora! Prije se Sarajevo zvalo Vrhbosna.

Izvori

Dolina Lašve info

Večernji list