Menu
A+ A A-

Podizanje mentalnih sposbnosti uz žutu i narandžastu boju

Svima nam je poznato da boje utječu na naše raspoloženje, a da li utječu i na pamćenje?

Pripremila: Lamija Grabus

Narandžasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je sa radošću, sunčanošću i toplinom. Također predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narandžasta je topla boja pa daje osjećaj vrućine, ali, usprkos tome, nije toliko agresivna kao crvena. Potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekat i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom, djelotvorna je pri podizanju mentalnih sposobnosti jer stimulira razgovor i kreativnost.

Narandžasta je ekstremna topla boja. Održava budnost i koncentraciju, a kao optička varka stvara utisak smanjenja prostora. Simbolika: sunce, ljeto, toplina, zanimljivost, postojanost, pozitivne vibracije, energija, egzotika, jug.

Žuta je boja sunca i povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekat, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Ona potiče rad mozga, pomaže održavanju budnosti i poboljšava koncentraciju, intuiciju i razumijevanje pa je dobar izbor za radne prostorije, ali je važno znati da je u ambijentu u kojem je previše žute teško opustiti se. Potvrđuje to i činjenica da mala djeca u žutim prostorijama više plaču.

 

Žuta je optimistična boja. Ubrzava metabolizam i privlači pažnju. Talasna dužina žute boje je relativno velika. Smatra se psihološki najstimulativnijom bojom. Potrefljeni tonovi žute boje će utjecati na naš optimizam i samopoštovanje, a previše žute ili pogrešan ton može izazvati osećanje iritacije, straha i anksioznosti. Simbolika: emotivnost, optimizam, sigurnost, prijateljstvo, samopoštovanje, kreativnost, iracionalnost, energija, tradicionalnost.

Izvor

glas-slavonije.hr