Menu
A+ A A-

Crni bambus kao građevinski materijal

Kao građevinski materijal, bambus je otporan, svestran i brzo raste. Osim toga, postoji veliki broj vrsta koje daju različite promjere i visine. Ali postoje li također i varijacije njegove boje?

Pripremila: Lamija Grabus

Postoji niz vrsta koje imaju tamniju boju i mogu revolucionirati upotrebu bambusa u arhitekturi u skorijoj budućnosti. Crni bambus iako raste malo sporije od žute vrste, on predstavlja atraktivan niz tamnih tonova koji variraju između tamne kafe i crne, ovisno o vrsti i mjestu porijekla. Postoje različite teorije koje bi mogle objasniti tamnu boju ovih vrsta, no prema Ariefu Rabiku, stručnjaku za upravljanje i proizvodnju bambusovih šuma, ovakva boja bi mogla biti posljedica genetske mutacije koja bi davala evolucijsku prednost unutar šume jer crni obično apsorbira veću količinu svjetlosti.

Crni bambus uglavnom raste u tropskim klimatskim uslovima, ali se također može naći u privatnim zbirnim vrtovima u Južnoj Americi i Australiji, gdje se vide još tamnije crne vrste. U nekim slučajevima, njegova vrijednost je dvostruko veća u poređenju sa žutim bambusom, ali postoje paralelne tehnike zamračivanja ili bojenja koje daju nevjerovatne rezultate kroz gorenje i primjenu ulja.

Istaknute vrste                

Miješanjem različitih vrsta, crni bambus može se koristiti u svim dijelovima arhitektonskih projekta; od konstrukcije do pejzažne arhitekture, zatim izgradnje podova, zidova, stepenica i svih drugih elemenata.

Konstruktivne vrste

Dendrocalamus Asper Nigra – Crni div

U primarnim konstrukcijama zgrade može se upotrijebiti vrsta Crni Div ili Asper Nigra, s tipičnim promjerom od 15 cm i debljinom zida od 15 mm. Maksimalna korisna dužina ove vrste je oko 18 metara.

Gigantochloa Atroviolacea – Crna Java

Ova vrsta je vrlo svestrana i ima tipičan promjer od 5 do 10 cm, a dužinu između 8 i 10 metara.

Ornamentalne i / ili unutrašnje vrste

Bambusa Lako – Timor Crna

Karakterizira ga tipičan promjer od 3 do 6 cm, a dužina varira između 3 i 6 metara.

Phylustachys Aurea Nigra – Crna Aurea

Ova vrsta se koristi uglavnom u ukrasima i laganim ogradama, s tipičnim promjerom između 1 i 3 cm (može biti veći) i dužinom od 2 do 3 metra.

 

Izvor

m-Kvadrat