Menu
A+ A A-

Drvo trešnje

Drvo trešnje - simbol koji je već stoljećima ogledalo Japana. Osim što asocira na romantiku i ljepotu, japansko drvo trešnje već je stoljećima kultni simbol Zemlje izlazećeg sunca. Protkano mistikom i posebnošću označavaju sreću i dolazak proljeća, ali i prolaznost života.

Pripremila: Lamija Grabus 

Dok kod nas proljeće nagovještavaju jaglaci, visibabe i šafrani, na drugom kraju svijeta, u Japanu, proljeće dolazi kad procvjetaju trešnje. Ovo stablo kultni je simbol Japana, a možda i čitavog Istoka.

Hanami

Preko hiljadu godina diljem zemlje Japanci slave Hanami - tradicionalni običaj promatranja i uživanja u cvijeću, odnosno u cvijetu trešnje. Neki istraživači našli su tragove trešnjinog drveta koji sežu čak i 30.000 godina unazad. Ljudi se okupljaju u parkovima družeći se uz hranu i piće ispod rascvjetalih krošnji jer time obilježavaju kraj zime i slave početak proljeća. Neopisiva je ljepota trešnjinog cvijeta koja se kreće od bijelih, svijetloružičastih do tamnoružičastih latica, ovisno kojoj vrsti trešnjinog drveta pripadaju, a postoji čak 12 vrsta.  U japanskoj kulturi trešnjin cvijet zove se sakura, a simbol je ljepote te prolazne prirode života jer cvate samo dvije sedmice.

 

U duhovnom smislu, sakura podsjeća Japance da je život kratak. Postoji izraz "cvijet je trešnjin cvijet, ličnost je Samuraj", što znači da kada se Samuraj suoči s opasnošću, on se ne plaši smrti, jer kao i trešnjin cvijet, on će pasti odjednom i bez oklijevanja. Prema Japancima, ovo drveće predstavlja ne samo asketsku ljepotu, već također prolaznu melanholiju i slavljenje gracioznosti odlazećeg cvijeta.

Izvor
24sata.hr