Menu
A+ A A-

100. godišnjica Bauhausa

Kao škola relativno kratkog životnog vijeka (od 1919. do 1930.) Bauhaus je iznjedrio eminentne ličnosti u svijetu dizajna i arhitekture i ostavio značajan trag u historiji umjetnosti. 

Walter Gropius osnovao je 1919. godine u Weimaru Bauhaus kao visoku školu za arhitekturu, dizajn i primijenjenu umjetnost te okupio brojne umjetnike, arhitekte i dizajnere kao predavače škole. Na njoj su predavali Vasilij Kandinski, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Laslo Moholy-Nagy, Ludwig Mies van der Rohe, Piet Mondrian, Max Bill, Johannes Itten, Josef i Anni Albers te mnogi drugi, a namjera im je bila stvoriti nova umjetničko-obrtnička promišljanja. Anni Albers stvarala je na području tekstilnog dizajna, istražujući kako načela likovnog komponiranja tako i eksperimentirajući različitim materijalima i strukturama. Program škole imao je cilj povezivanja umjetnosti i obrta kroz kreativni proces.

Čitava regija u Njemačkoj naziva se BauhausLand

Uprkos nazivu, BahausLand nije zabavni park posvećen ovom pokretu (mada bi to bila odlična ideja!) već čitava regija u okolini Vajmara u Desaua u kojoj se i dalje njeguje Bauhaus tradicija. Ukoliko želite da učite o ovoj školi, centralna Njemačka je mjesto za vas.

Bauhaus hotel, naravno, postoji i smješten je na selu

Štaviše, Bauhaushotel krije fantastičnu priču! Izgradili su ga Alfred i Gertrud Arndt 1927. godine i neko vrijeme je bio skoro pa zaboravljen. Međutim, hotel je oživljen kada je nostalgija za 1920-im i 1930-im uzela maha, te danas radi punom parom. U njemu je izložena stalna postavka Franza Ittinga, a ako rezervaciju napravite na vrijeme, menadžer hotela će vas sprovesti kroz interesantnu umjetničku turu.

U BauhausLandu nalazi se čak 9 lokacija o kojima brine UNESCO

U regiji u kojoj se bogata historijska tradicija uspješno spojila sa modernizmom, nalazi se čak 9 objekata pod UNESCO-vom zaštitom, što je izuzetno rijetko u svijetu.

Stiv Džobs je bio inspirisan Bauhaus filozofijom

„Dizajn nije samo ono što vidite i osjetite. Dizajn se odnosi i na ono kako nešto funkcioniše“. Ovo možda zvuči kao slogan Bauhaus škole, ali zapravo je citat osnivača Applea. Naime, Stiv Džobs je striktno vjerovao da forma treba da prati funkciju, a to se sasvim očigledno vidi i u svijetu dizajna i tehnologije kojem je on pripadao.

Izvor: gradnja.rs; profil.klett