Menu
A+ A A-

Znate li šta je ebru?

Ebru slikarstvo – umjetnost slikanja po površini vode. Naziv ebru potiče od dvije perzijske riječi ebru i abi-ruEbru znači oblak, i definiše se kao oslikavanje oblaka na vodi, dok druga riječ, abi-ru znači vodeno lice i definiše se kao slika koju voda stvara. Na Zapadu, ebru umjetnost je poznatija pod imenom mramorno slikanje. Za samu izradu koriste se prirodne ili uljane boje, često pomiješane sa smolom.

Pripremila: Lamija Grabus 

Na samom početku, ova lijepa umjetnost se koristila za dekoracije papira i kao bordura na levhama. Daljim razvojem, sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama.

Budući da ebru oslikava trenutno stanje ljudske duše, pa umjetnik shodno svojim osjećanjima bira boje i pravi kompoziciju, mnogi su ebru okarakterisali kao umjetnost čovjekove duše.

Turski umjetnici su, nakon dolaska ebru umjetnosti, dugo vremena koristili perzijski stil i način izrade, međutim, kasnije su počeli mijenjati materijale i boje, da bi tako nastao tradicionalni turski ebru.

Ova umjetnost se izrađuje tako što se voda miješa sa određenom vrstom smole koja vodi daje veću gustoću i manju pokretljivost. Boje se miješaju sa životinjskom žuči koja bojama daje sljedeća svojstva:

-plutanje i nerastapanje na površini vode,
– širenje po površini vode,
– nemješanje boja međusobno,
– ljepljivost.

Voda tj. smjesa se nakon što je pripremljena istresa u posebno korito ili posudu, ravnih stranica, po kojoj se nanose boje. Boje se na površinu smjese nanose posebnim četkicama izrađenim od ružinih stabljika i konjske dlake, kao i kapaljkama ili iglama. Pored navedenog pribora koriste se još i posebno izradženi češljevi i igle. Nakon što se boje nanesu na smjesu, i iscrtaju neki motivi ili oblici, na kompoziciju se polako stavlja papir na koji se slika prenosi. Papir se iz korita vadi prevlačeći preko ruba korita, tako da se višak vode vrati u korito.

Detaljan proces izrade možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=vckH2SLCJjY

izvor

divithana