Menu
A+ A A-

Zemlja sa najviše cvijeća na svijetu

Najbolji primjer je grad Aalsmeer u kojem je najveća cvijetna-burza na svijetu. 1,3 milijardi ruža i 385 miliona tulipana se eksportiraju širom svijeta.

Pripremila: Lamija Grabus 

Javna je tajna da se dnevno sklopi oko 20.000 kupoprodajnih ugovora, ali i da se nakon nekoliko minuta može preuzeti netom kupljeno cvijeće ili lukovice. Dnevno se transportuje 14 miliona cvijeća, 1,5 milion biljki što u prosjeku znači 2000 kamiona.
Cvijeće je Nizozemcima potrebno kao zrak za disanje. Njihova ljubav pripada lukovičastom cvijeću; posebno jednom: koji je cijelom svijetu poznat i koji je simbol Nizozemske postao: tulipan.
Tulipan je u 1556. preko Austrije, kada je nekoliko lukovica  iz Konstantinopola donio veleposlanik Ogier Ghislain de Busbecq u Beč, stigao 1593.u Nizozemsku. Njegovo ime potječe iz turskog „tülbend“ i znači turban. 

Od uvođenja do danas tulipan je ostao Nizozemskoj vjerni cvijet. Polja i vrtovi tulipana su toliko velika da im se ne vidi kraja. U Nizozemskoj rastu osim 4000 različitih tulipana; ruže, maćuhice i mnoge druge. 

Kako je došlo do komunikacije kroz cvijeće?

Od starine je poznato da se sa cvijećem može prenjeti neizgovorena vijest. U 18. i 19. stoljeću je svaki cvijet dobio svoje konkretno značenje, nastao je tzv. „riječnik cvijeća“ Cvijeće je kao „rodbina“ mimike. Cvijeće nam šalje neverbalnu ali jasnu poruku. Komunikacija znači korištenje glasa (ton glasa, njegova boja, brzina govora, glasnoća, izgovor, pauze u govoru) i korištenje tijela (mimika i gestikulacija) i neverbalnih simbola  poput cvijeća kod kojeg razni faktori igraju ulogu: veličina količina kao i vrsta i boja cvijeća.

NARCIS – egoizam
BRŠLJAN – vjernost
LAVANDA – divljenje
ORHIDEJA – plodnost, prelijepa dama
RUŽA – ljubav
SUNCOKRET – sreća
LJUBIČICA – skromnost
AMBROZIJA – uzvraćena ljubav
KAKTUS – izdržljivost, toplina
NEVEN – radost
KARANFIL – zdravlje, energija, fascinacija
KAMILICA – strpljenje, privlači bogatstvo
KRIZANTEMA – sjajno prijateljstvo
TRATINČICA – nevinost
TRAVA – podložnost, korisnost
IRIS – vjera, nada, mudrost
JASMIN – ljubaznost
MAGNOLIJA – ljubav prirode
PALMINI LISTOVI – pobjeda, uspjeh
BOROVINA – nada, žaljenje

Izvor: cro-eu.com