Menu
A+ A A-

Maca sa „dva lica“ osvojila Instagram

Mačke sa dva lica koje nesebično plijene pažnju svjetske javnosti su izuzetno rijetka pojava u mačijem svijetu.Britanski kratkodlaki mačak Narni, star godinu dana, uveliko osvaja srca svojih instagram pratitelja.

Pripremila: Erika Hadžimahmutović

Vlasnica Stephanie Jimnes, naglasila je da je od samog početka znala da će Narni biti poseban mačak, te je za njega unajmila profesionalnog fotografa za životinje Žan Mišel Lebata. Fotografisali su ga kad je bio toliko mali da jedna strana stane na jedan dlan. Sada, kad je postao veliki mačak, razlika u njegovom licu postala je još jasnija. Njegovo raskošno krzno ima vidljivu crtu koja jasno odvaja njegova dva lica.

Nauka ovaj fenomen objašnjava činjenicom da je Narni „chimera mačka“. U bukvalnom prijevodu značilo bi da je su to dvije mačke u jednom. Riječ je o veoma rijetkoj pojavi koja se može pojaviti čak i kod ljudi, a naučnici je objašnjavaju na način da je nastala spajanjem dva embrija sa različitim DNK materijalom. Chimera je bilo grčko mitološko stvorenje sastavljeno od dijelova više životinja koje je bljuvalo vatru. Njen specifičan izgled rezultat je spajanja dva oplođena jajašca ilidva rana embrija u majčinoj utrobi koja su se počela razdvajati prije spajanja, što djeluje na njihova fizička svojstva.

 

Izvor: mymodernmet.com