Menu
A+ A A-

Naši studenti učestvovali na radionici “Matrice novih ekspresivnih identiteta”

 

Studenti Fakulteta za tehničke studije, smjera grafičkog inžinjerstva i dizajna, sudjelovali su na trodnevnoj radionici “Matrice novih ekspresivnih identiteta”, finansiranom od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je osposobiti naše studente, buduće stručnjake, da uz formalno znanje dobiju i širu sliku o oblasti za koju se školuju.
 
Osim prakse, veoma je važno proširiti krug onih koji dijele isto interesovanje, a dolaze iz drugih sredina i imaju drukčije spoznaje o određenoj oblasti. Upravo na tome insistira menadžment Fakulteta, pa su studenti nerijetko učesnici različitih edukativnih događaja, poput ove upriličene u Sarajevu od 1. do 3. oktobra.
 
 
 
Radionica koju je vodila Jill Slaymaker, umjetnica iz New Yorka, koncipirana je tako da uz prigodne informacije o različitim američkim umjetničkim stilovima i pokretima, kao što su Pop Art i abstraktni ekspresionizam, studenti prenesu na platno svojim autoportretima urađenim u pomenutim stilovima. 
Bila je ovo prilika da studenti druge i treće godine grafičkog inžinjerstva i dizajna obogate postojeći senzibilitet za umjetnost, kreirajući novu vrijednost, što i jeste osnovni cilj ovog projekta, da se prožimanjem umjetničkih pravaca umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država obogati umjetnost ovdašnje kulture.
 
 
 
Rezultat ove radionice je i izložba studentskih radova, nastalih tokom dvodnevnog praktičnog rada, ali i iznimno zadovoljstvo studenata koji su uz sve novostečene vještine i teorijska znanja ponijeli još jedno iskustvo druženja i timskog rada, što je vrijednost koja se njeguje, zapravo, insistira na Fakultetu za tehničke studije.