Menu
A+ A A-

Skulpture koje podsjećaju na najbitnije stvari u životu

 

Da umjetnosti nadilazi činjenice dokaz su skulpture koje čovjeka tjeraju na razmišljanje o važnim životnim stvarima o kojima se, nažalost, često ne razgovara.

Brižna ruka

Skulptura pod nazivom „Brižna ruka“ nalazi se u Švicarskoj i služi kao poruka o odgovornosti za okoliš. Kipari Eva Oertli i Beat Huber željeli su ljude podstaći na razmišljanje o tome kako sačuvati ljepotu oko sebe te su izradili jedno ovakvo djelo.

Priča o ljubavi

Ova skulptura govori o jedinstvenoj priči Luigija Peduta i Mokryna Yurzuka. Upoznali su se 1943. godine u austrijskom logoru ratnih zarobljenika, a poslije rata bili su razdvojeni. Zasnovali su svoje porodice, a kad su se sreli imali su više od 80 godina. Ta činjenica nije spriječila Luigi da zaprosi Mokrynu. Nažalost, nisu imali dovoljno vremena za vjenčanje. „Priča o ljubavi“ nalazi se u Kijevu i simbol je ljubavi koja postoji tokom cijelog života.

Memorijal izgubljenom vremenu

Ovu skulpturu dizajnirala je spasilačka skupina Lisa Alert (ruska inačica Amber Alert). Skulpturu čini pješčani sat unutar kojeg se nalazi lik djevojčice, a u drugoj polovici je pijesak. „Kad tražite djecu, svaka sekunda je bitna“, poruka je ove skulpture.

Spomenik osobi

Skulptura čovjeka naslonjenog na zid u blizini ulaza u Centralnu banku imaza cilj podsjetiti da svi zaslužuju našu pomoć i pažnju, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. Na natpisu stoji: “Niko nije samo ono što vi vidite”.

Neboder

Ovaj džinovski kit, sastavljen od 5 tona plastike koja je prikupljena na obali za samo četiri mjeseca, nalazi se u glavnom kanalu u Bruggeu. Napravljen je od plastičnih posuda i boca, pa čak i stolica i kanti. Poruka ove skulpture jeste da javnosti ukaže na problem prljavih okeana te da upozori na to da količina plastike uskoro može nadmašiti broj morskih stvorenja. Kreatori ove skulpture smatraju da će ona navesti čovječanstvo na razmišljanje o tome kako koristiti plastiku.

Paljenje knjiga

Na trgu Bebelplatz u Berlinu nalazi se skluptura praznih polica. Cilj je podsjetiti ljude na značaj knjige. Događaj povezan s izradom ove skulpture je paljenje više od 20.000 knjiga od strane nacističkih studenata 1933. godine. Odmah do skulpture nalazi se ploča s citatom Heinricha Heinea „To je bio samo uvod, tamo gdje spaljuju knjige, na kraju će također spaliti ljude. “

Izvor: tip.ba