GraDemy

Udruženje Grafx organizuje program „GraDemy – Akademiju za osnaživanje studenata“ za sve studente Univerziteta u Travniku, kojim će kroz interaktivne module nastojati umrežiti studente, ponuditi im nova (sa)znanja i vještine, te potaći na aktivno djelovanje.

GraDemy je podijeljena u dvije faze:

 1. GROW – tokom koje će biti organizovane interaktivne radionice na teme:
 • I modul: Timski rad
 • II modul: Aktivizam i volonterizam
 • III modul: Projektni menadžment
 • IV modul: Vještine javnog nastupa i društvene mreže

Svaki od modula će trajati dva radna dana, u trajanju od 1,5 sat po danu. Nakon svakog od njih učesnici će dobiti (zanimljive) zadatke, u skladu sa urađenom temom, koji imaju za cilj da im praktično približe tematske cjeline. Pored navedenih redovnih modula, bit će organizovani dodatni susreti i druženja koji će biti prilika za dodatno usavršavanje i umrežavanje. O ovim susretima i njihovim temama će se dogovarati sa učesnicima.

 1. (RE)ACT – u izvršnoj fazi akademije studenti će imati priliku praktično primijeniti stečeno znanje. Tokom programa studentima će biti prezentiran studentski aktivizam i mogućnosti njihovog djelovanja na UNT. Svaki učesnik, na osnovu svojih interesovanja, samostalno odabire polje u kojem će se aktivirati i dalje raditi na osmišljavanju i implementiranju aktivnosti.

Učesnici koji se prijave na GraDemy imaju obavezu da (aktivno) prisustvuju na minimalno 3 modula, rade praktične zadatke i učestvuju u drugoj fazi – (RE)ACT. Nije obavezno sudjelovanje u dodatnim susretima i druženjima, oni će i biti organizovani na osnovu iskazanog interesovanja učesnika. Svi koji uspješno okonačaju akademiju će dobiti certifikat o učešću.

Edukatori koji će voditi radionice su: Alem Hamzić, Amna Tuzović i Tahir Žustra, certificirani vršnjački edukatori sa dugogodišnjim iskustvom u nevladinom sektoru i radu sa mladima.

Vrijeme i mjesto održavanja
Zbog trenutne epidemiološke situacije moduli Akademije i dodatni susreti će se organizovati online, putem ZOOM aplikacije, a svi učesnici će dobiti pristupne podatke nakon prijave. Pratit će se preporuke nadležnih organa, te ukoliko se ukaže mogućnost, a i u dogovoru sa učesnicima, GraDemy će biti organizovan i u prostorijama Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije. Realizacija je planirana prema sljedećem rasporedu:

 • Upoznavanje učesnika – 09.12.2020
 • I modul: Timski rad – 16.12.2020 i 17.12.2020
 • II modul: Aktivizam i volonterizam 19.01.2020 i 20.01.2020
 • III modul: Projektni menadžment 17.02.2020 i 18.02.2020
 • IV modul: Vještine javnog nastupa i društvene mreže 17.03.2020 i 18.03.2020

Napomena: Satnica održavanja interaktivnih radionica će biti u poslijepodnevnim satima. Tačno vrijeme će se naknadno javiti učesnicima.

 • (RE)ACT faza će biti implementirana u periodu od aprila do septembra u dogovoru sa učesnicima
 • Dodjela certifikata će biti u oktobru iduće godine

Način i rok prijave
Svi studenti Univerziteta u Travniku se mogu prijaviti, bez obzira na prethodno (ne)iskustvo u neformalnom obrazovanju i nevladinom sektoru. Broj mjesta nije ograničen i svi su dobrodošli. Jedini uslov je da se ispuni kratki prijavni obrazac: https://bit.ly/39fmEzV

Rok za prijavu je 06.12.2020 do ponoći. Svi studenti koji se prijave će biti obaviješteni i dobiti dalje informacije najkasnije do ponedjeljka, 07.12.2020

Radujemo se vašim prijavama i nadamo se da će GraDemy umrežiti studente koji će nastaviti svoje druženje i aktivnog djelovanje i nakon formalnog okončanja akademije!

Vidimo se. 🙂

Leave a Reply