Ovdje pročitaj i saznaj više o našim projektima i aktivnostima. Ako želiš biti dio njih pridruži nam se, čekamo te!

Časopis GRAFX

„Vršnjačko nasilje nije moj izbor!“

„Mi smo promjena, mi smo tim!“


Pokrenut je u nastojanju da (p)ostane (atraktivni) medij koji omogućava prostor svim zainteresovanim osobama da istražuju, kritički promišljaju, te da promovišu svoj rad, (sa)znanja u različitim oblastima njihovog obrazovanja, ali i interesovanja. Raznovrsne rubrike u sklopu časopisa pružaju slobodu njegovim autorima da pišu i uređuju sadržaj po vlastitoj želji, ispoljavajući svoju kreativnost kroz  tekstove, fotografije i ilustracije. Časopis se nalazi u dvije baze podataka: COBISS i EBSCO (oblast ART), koje potvrđuju njegov kvalitet. Godišnje se izdaje dva puta, a do sada je objavljeno 16 brojeva koji su dostupni ovdje.

 


Otvoreni forum organizovan je s ciljem da se pokuša doći do odgovora na goruća pitanja vezana za sve učestaliju pojavu vršnjačkog nasilja u BiH, konkretnih zaključaka za preventivno djelovanje i njegovo sprečavanje, kao i pokretanje inicijative za osnivanje „sigurnog telefona“ na području SBK. Učesnici foruma bili su srednjoškolci i studenti sa područja općine Travnik, a poruke i zaključci su poslani nadležnim institucijama.

Projekt namijenjen srednjoškolcima kojim smo željeli: podići svijest o važnosti lokalne zajednice i aktivnog djelovanja mladih, prenijeti znanja i vještine koje će biti od koristi u njihovom aktivizmu, te osnažiti ih da budu aktivni građani koji koriste svoj potencijal. 50 učesnika je dobilo priliku svoje znanje praktično primijeniti i pokazati; podijeljeni u timove imali su zadatak da osmisle, napišu i prezentuju svoje projekte stručnoj komisiji. Najbolje ocijenjeni timovi, na osnovu ideje, kreativnosti i značaja projekta, nagrađeni su finansijskim sredstvima za realizaciju.